2014. április 6., vasárnap

Hazugság a tizedről

A keresztény tanítók és vezetők nagyon gyakran manipulálnak a Biblia szavaival, mindezt a saját érdekeiknek megfelelően. Az Ószövetség idején Isten úgy rendelkezett, hogy az ő népe 13 törzse közül a léviták nem kaptak földterületet, hanem ők végezték a papi szolgálatot, és a tizedből éltek. Ez a többiek jövedelmének 10%-át jelentette, ami őket illetett meg.

A léviták ugyan parancsolatot kaptak Istentől, hogy tizedet szedjenek a néptől, de az új szövetség idején SENKI sem kapott erre felhatalmazást. Az egyházi vezetők nagy része mégis magának követeli ezt.

Lehet, hogy azt mondják, hogy nem kötelező a tized, de mégis elvárják ezt a hívőktől. Manipulálják őket, és ezért úgy fogják érezni, hogy ha "jó keresztények" akarnak lenni, akkor fizetniük kell.

Sokan azt hirdetik, hogy az ószövetségi törvények már nincsenek érvényben, de persze a tized, az igen. Az egyik kedvenc részük az Ószövetségből Malakiás könyvének 3. fejezete, amelyből megmutatják, hogy átkozottak azok, akik nem fizetik a tizedet. Érdekes módon azt, ami 1 fejezettel korábban van, ami róluk szól, azt nem nagyon szokták emlegetni.

Nem szokták azt sem elmondani, hogy minden 3. évben a tizedből a szegények és rászorulók is kaphattak. Már miért is mondnák ezt el? Nem érdekük, hiszen úgy kevesebb jutna nekik.

Úgy manipulálnak a Biblia szavaival, ahogy akarnak. Azt tanítják, hogy az új szövetség idején nincs már lévitai papság, mert minden hívő pap. És ez vajon a tizedre miért nem érvényes? Nem kaphatna akkor bárki közülünk belőle? Nem lehetne akkor a szegényeknek, rászorulóknak adni belőle? Nem, mert az nem érdekük.

Béresek ők, akiknek nincs gondjuk a juhokra. Ne hallgass ezekre a hazugokra! És ne hagyd, hogy emberek mondják meg neked, hogy mit tegyél a pénzeddel! Ha az Úré mindened, tedd azt, amit Ő mond neked, és ha van miből adnod, add annak, akit Ő mutat neked. És a tizededet nyugodtan adhatod a szegényeknek.

Isten áldjon!

2 megjegyzés:

  1. Máté Evangéliuma:5:17 Ne gondoljátok, hogy jöttem a törvénynek vagy a prófétáknak eltörlésére. Nem jöttem, hogy eltöröljem, hanem inkább, hogy betöltsem.

    Lukács Evangéliuma:20:25 Ő pedig monda nékik: Adjátok meg azért ami a császáré, a császárnak, és ami az Istené, az Istennek.

    Pál.Tim.5:17-18 17
    A jól forgolódó presbiterek kettős tisztességre méltattassanak, főképpen akik a beszédben és tanításban fáradoznak.
    18
    Mert azt mondja az Írás: A nyomtató ökörnek ne kösd be a száját; és: Méltó a munkás a maga jutalmára.

    II. Timóteus levél:3:16 A teljes írás Istentől ihletett és hasznos a tanításra, a feddésre, a megjobbításra, az igazságban való nevelésre,

    Ján.Jelenések: 22:18-19 18
    Bizonyságot teszek pedig mindenkinek, aki e könyv prófétálásának beszédeit hallja: Hogy ha valaki ezekhez hozzá tesz, e könyvben megírt csapásokat veti Isten arra;
    19
    És ha valaki elvesz e prófétálás könyvének beszédeiből, az Isten annak részét eltörli az élet könyvéből, és a szent városból, és azokból, amik e könyvben megírattak.

    Ezek alapján, sehol nem látok a bibliában utalást arra, hogy az ószövetségben megírottak, azok ne lennének mérvadóak . Sőt inkább MINDENT a teljes Ige fényében kell megvizsgálni. Jézus az újszövetségben, nemhogy elismerte az Ószövetségi törvényeket, hanem még szigorított: Máté 5: 19
    Valaki azért csak egyet is megront e legkisebb parancsolatok közül és úgy tanítja az embereket, a mennyeknek országában a legkisebb lészen; valaki pedig cselekszi és úgy tanít, az a mennyeknek országában nagy lészen.
    20
    Mert mondom néktek, hogy ha a ti igazságotok nem több az írástudók és farizeusok igazságánál, semmiképpen sem mehettek be a mennyeknek országába.
    21
    Hallottátok, hogy megmondatott a régieknek: Ne ölj, mert aki öl, méltó az ítéletre.
    22
    Én pedig azt mondom néktek, hogy mindaz, aki haragszik az ő atyjafiára ok nélkül, méltó az ítéletre: aki pedig azt mondja az ő atyjafiának: Ráka, méltó a főtörvényszékre: aki pedig ezt mondja: Bolond, méltó a gyehenna tüzére.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Rebeka!

      Elsősorban erről beszéltem:

      "A harmadik esztendő végén vidd ki annak az esztendő termésének minden tizedét, és rakd le a te kapuidba. És eljön a lévita (akinek nincsen része és öröksége te veled), és a jövevény, árva és özvegy, akik a te kapuidon belől vannak, és esznek és megelégesznek, hogy megáldjon téged az Úr, a te Istened a te kezednek minden munkájában, amelyet végzesz." 5 Móz 14:28-29

      Eddig egyetlen, tizedről szóló prédikációban sem hallottam, hogy tanítottak volna erről.

      Törlés